16 Rider FoodPanda Kena 'Prank', Ditipu Oleh Pelanggan
16 Rider FoodPanda Kena ‘Prank’, Ditipu Oleh Pelanggan

16 Rider FoodPanda Kena ‘Prank’, Ditipu Oleh Pelanggan

Pandemik COVID-19 telah menguji kita dengan pelbagai cara. Ada yang dibuang kerja, manakala sebahagian lagi dipotong gajinya. Situasi ini telah memaksa mereka untuk bekerja sebagai ‘delivery boy’ bagi mahu relevan dan kekal hidup.

Dan disebabkan itu, apa yang terjadi terhadap rider FoodPanda ini sememang sesuatu yang sangat tidak bertanggungjawab dan bukanlah sesuatu yang positif untuk dilakukan.

Terbaharu, kejadian yang berlaku di Manila, di mana 16 penunggang FoodPanda baru-baru ini terkena ‘prank’ atau usikan yang kebudak-budakkan apabila kesemua mereka menghantar makanan ke alamat yang sama.

LOOK: 16 food delivery riders arrived outside netizen Rome Vladimir Cuevas’ home in Paco, Manila yesterday after a…

Posted by CNN Philippines on Selasa, 15 Disember 2020

Kejadian yang berlaku di rumah Rome Vladimir Agito Cuevas itu tular di laman media sosial Facebook setelah dia memuat naik gambar terbabit. Ia turut mendapat perhatian masyarakat maya.

Bercakap kepada Coconut Manila, dia berkata penghantaran itu bernilai sehingga USD$ 39.00 (RM157.00) dan dihantar ke rumahnya dengan penghantaran tunai atau ‘cash on delivery’.

Dia mengatakan bahawa mungkin dia adalah sasaran mereka yang suka membuat ‘prank’. Tidak mungkin FoodPanda mengalami gangguan dan menghantar banyak penunggang ke rumahnya kerana dia tidak menggunakan aplikasi FoodPanda pada hari tersebut.

“Para penunggang juga terkejut. Tetapi kami tidak marah. Saya hanya terkejut kerana tidak membuat apa-apa pesanan,” kata Cuevas.

Melalui resit yang dipamerkan oleh penunggang foodpanda, pesanan itu datang dari dua pengguna – Triple X dan Keisha Ann Bernabe. Cuevas mengatakan bahawa dia membayar sekitar empat penghantaran. Manakala selebihnya dibayar oleh jirannya.

Berita Penuh : The Vocket

(Visited 5 times, 1 visits today)

COMMENTS