Bertuala di dalam hotel, pasangan khalwat dicekup
Bertuala di dalam hotel, pasangan khalwat dicekup

Bertuala di dalam hotel, pasangan khalwat dicekup

SUNGAI PETANI – Sepasang kekasih memberi alasan kononnya hanya singgah sebentar di sebuah hotel bajet di sini untuk berteduh sementara menunggu hujan berhenti ketika dicekup berkhalwat pada Ops Ambang Merdeka semalam.

Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kedah, Radzi Abd Mutalib berkata, pasangan itu ditahan dalam sebuah premis hotel di Bandar Puteri Jaya kira-kira jam 12.15 tengah malam.

Menurutnya, ketika pintu diketuk, seorang lelaki keluar dengan hanya bertuala manakala pasangannya berada di tandas dengan berpakaian lengkap.

“Ketika disoal, wanita berusia 20 tahun dari Kuala Ketil bersama pasangannya berusia 18 tahun dari Pulau Pinang memberitahu mereka baru balik dari majlis kenduri di Kulim dan singgah sebentar di Sungai Petani kerana hujan lebat sebelum pulang ke rumah.

“Dia juga memberi alasan keluarganya tiada di rumah kerana keluar kawasan,” katanya.

Laporan polis telah dibuat di Balai Polis Sungai Petani dan pasangan itu dibawa ke Pejabat Agama Daerah Kuala Muda untuk siasatan lanjut.

Menurut Radzi, anggota penguat kuasa kemudian menghubungi penjamin bagi memaklumkan perkara itu dan diminta hadir untuk tindakan seterusnya.

“Bagaimanapun, abang kandung wanita terbabit menjelaskan mereka telah cuba menghubungi adiknya berkali-kali, namun gagal.

“Disebabkan bimbang keselamatannya, ahli keluarga bercadang mahu keluar mencarinya,” katanya.

Kes ini disiasat mengikut Seksyen 25 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Kedah 2014 kerana disyaki berkhalwat iaitu berdua-duaan dalam sebuah bilik tanpa ikatan mahram atau suami isteri yang sah.

Jika sabit kesalahan boleh didenda tidak lebih RM3,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

Operasi yang disertai 15 anggota diketuai Pegawai Penguatkuasa Agama Daerah Kuala Muda, Zaiferi Zainul Abidin telah menumpukan ke beberapa kawasan ‘hotspot’ sekitar daerah bagi membanteras aktiviti maksiat pada ambang merdeka.

Berita Penuh : SINAR HARIAN

(Visited 103 times, 1 visits today)

COMMENTS