COVID-19 : Peranan anggota keluarga penting dalam lindungi keluarga dan komuniti daripada wabak
COVID-19 : Peranan anggota keluarga penting dalam lindungi keluarga dan komuniti daripada wabak

COVID-19 : Peranan anggota keluarga penting dalam lindungi keluarga dan komuniti daripada wabak

nggota keluarga memainkan peranan penting melindungi keluarga masing-masing daripada bahaya COVID-19, selain bertanggungjawab membendung penularan pandemik itu dalam komuniti, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin berkata tanggungjawab dan cabaran keluarga juga makin bertambah dalam meningkatkan penjagaan kesihatan keluarga, memastikan kelangsungan pendidikan anak semasa di rumah, dan penjagaan anak semasa bekerja.

Beliau berkata demikian dalam perutusan pelancaran Sambutan Bulan Keluarga Kebangsaan bertemakan ‘Kita Jaga Keluarga’ secara langsung menerusi Facebook Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), hari ini.

Susulan itu beliau berkata Belanjawan 2021 telah memberikan tumpuan khusus kepada inisiatif-inisiatif membantu golongan rentan yang terjejas dengan pandemik COVID-19, dan kerajaan Perikatan Nasional (PN) terus komited menetapkan visi Malaysia sebagai negara yang mampan, adil, saksama dan inklusif.

“Tema sambutan Bulan Keluarga Kebangsaan pada tahun ini, iaitu ‘Kita Jaga Keluarga’ bertepatan dengan situasi, semasa ketika kita semua sedang menghadapi ancaman COVID-19. Kesan pandemik COVID-19 ke atas negara dan amalan norma baharu telah mengubah kehidupan kita.

“Kerajaan terus berusaha meringankan beban kos sara hidup rakyat dan menyediakan program perlindungan sosial yang komprehensif bagi memastikan golongan rentan serta berpendapatan rendah tidak tertinggal daripada arus pembangunan negara,” katanya.

Muhyiddin berharap sambutan itu dapat meningkatkan kesedaran serta komitmen masyarakat dan semua pihak untuk mengukuhkan institusi keluarga, di samping menekankan bahawa kekuatan sesebuah keluarga adalah tonggak utama menjamin kestabilan masyarakat dan keutuhan negara.

Perdana Menteri berkata kerajaan komited melindungi institusi keluarga terkesan COVID-19 dengan memberi pelindungan, sokongan emosi dan khidmat kaunseling bagi membina semula kekuatan keluarga agar lebih cekal dalam menghadapi cabaran pada masa akan datang.

Jelasnya keluarga terjejas dengan pandemik ini perlu diperkasa dan diberi sokongan bagi memulakan kehidupan baharu dan meneruskan kelangsungan hidup.

Muhyiddin seterusnya memuji sikap mulia rakyat iaitu saling bantu-membantu keluarga yang memerlukan bantuan tanpa mengira bangsa dan agama semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) lepas.

“Saya percaya negara mampu bangkit semula selepas ini. Inilah Keluarga Malaysia yang unik dan sentiasa bersama-sama bantu-membantu baik ketika susah atau senang,” katanya.

Beliau berkata sistem sokongan yang komprehensif memerlukan penglibatan semua pihak termasuk agensi kerajaan, badan bukan kerajaan (NGO), swasta dan orang perseorangan untuk peduli keluarga dan saling membantu keluarga yang memerlukan bantuan.

“Dalam hal ini, saya difahamkan pihak kementerian (KPWKM) menyediakan khidmat sokongan dalam membantu menangani isu tekanan emosi di Talian 15999 secara 24 jam.

“Selain itu, Inisiatif Pelan Jana Semula Ekonomi Negara pula menyediakan Bantuan Khas Ibu Tunggal. Saya percaya bahawa inisiatif ini dapat membantu mengurangkan beban kewangan ibu tunggal untuk meneruskan kehidupan bersama anak-anak dan ahli keluarga,” katanya.

Muhyiddin turut mengucapkan taniah kepada KPWKM yang cakna dengan amalan norma baharu dan terus berusaha menyampaikan perkhidmatan kepada masyarakat walaupun terdapat kekangan secara fizikal.

— BERNAMA

(Visited 66 times, 1 visits today)

COMMENTS