Kanak-kanak perempuan pencetus kluster di Tumpat
Kanak-kanak perempuan pencetus kluster di Tumpat

Kanak-kanak perempuan pencetus kluster di Tumpat

Seorang kanak-kanak perempuan berusia setahun menjadi pencetus kluster Kampung Morak Palekbang, di Tumpat, Kelantan, yang kini menjangkiti 34 individu.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kes indeks kluster berkenaan mempunyai gejala sejak 22 Julai lalu dengan kes dilaporkan positif empat hari kemudian.

“Sehingga kini seramai 51 kontak rapat sudah disaring Kementerian Kesihatan (KKM).

“Terdapat 35 kluster baharu dikesan KKM hari ini membabitkan 20 kluster komuniti, tempat kerja (14) dan aktiviti keagamaan (satu),” katanya dalam kenyataan.

Mengenai kluster lain dikesan hari ini, Hisham berkata, tiga kluster daripadanya membabitkan aktiviti ziarah, rentas negeri (dua) dan majlis pengebumian (satu).

“Bagi kluster ziarah ketika perayaan sehingga kini sudah menjangkiti seramai 92 individu.

“Kluster itu dikenali Kluster Kampung Changgong Melawi, Kluster Kampung Belimbing Jeli di Kelantan dan Kampung Belum Baru di Perak.

“Bagi dua kluster rentas negeri, ia dikenali Kampung Tanah Lot Merchang di Terengganu dan Pahang iaitu kes indeks mempunyai sejarah rentas negeri bagi menghadiri satu majlis perkahwinan dan sudah menjangkiti 43 individu,” katanya.

Beliau berkata, kluster kedua pula dikenali Kluster Samak Melintang di Perak yang sudah menjangkiti 14 individu.

(Visited 12 times, 1 visits today)

COMMENTS