Kedah laksana PKP Peningkatan Sasaran (TEMCO), 5 buah sekolah ditutup
Kedah laksana PKP Peningkatan Sasaran (TEMCO), 5 buah sekolah ditutup

Kedah laksana PKP Peningkatan Sasaran (TEMCO), 5 buah sekolah ditutup

Kerajaan negeri Kedah telah memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Peningkatan Sasaran (TEMCO) di empat mukim yang terjejas susulan penambahan 11 kes aktif COVID-19 bagi kluster Sivagangga, hari ini.

Menerusi keputusan yang telah dibuat Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md Nor, antara Mukim yang terlibat adalah Mukim Ah, Mukim Hosba, serta Mukim Binjal di daerah Kubang Pasu dan Kampung Ulu, Padang Sanai di daerah Padang Terap.

Perlaksanaan TEMCO yang dijalankan di negeri Jelapang Padi adalah di kawasan yang melibatkan kawasan pergerakan orang ramai pada radius 1 kilometer daripada Restoren Nasi Kandar Salleh, Hosba.

Sementara itu, Pejabat Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) telah memutuskan untuk mengarahkan lima buah sekolah di dua daerah di negeri itu ditutup selama 28 hari mulai hari ini.

Ianya melibatkan 14 hari tempoh kuarantin dan 14 hari tempoh pemerhatian.

Sekolah yang terlibat di daerah Kubang Pasu adalah Sekolah Menegah Kebangsaan (SMK) Hosba, Sekolah Kebangsaan (SK) Hosba, SMK Megat Dewa serta SK Megat Dewa.

Selain itu, satu sekolah iaitu Sekolah Kebangsaan Kubang Palas di daerah Padang Terap turut diarahkan untuk ditutup.

Dalam perkembangan sama, Majlis Keselamatan Negara (MKN) Kedah juga turut menetapkan guru yang tinggal di kawasan TEMCO tidak dibenarkan untuk hadir bertugas sama sekali.

Guru yang tinggal di luar kawasan TEMCO turut tidak dibenarkan untuk ke sekolah di kawasan TEMCO.

Sementara itu, kebenaran untuk melalui kawasan TEMCO hanya dibenarkan bagi guru yang tinggal dan mengajar di luar kawasan terbabit selain pihak yang terlibat dalam ‘essential services’.

Sumber: Astro Awani

(Visited 30 times, 1 visits today)

COMMENTS