Kelantan catat rekod tertinggi dadah di kalangan remaja
Kelantan catat rekod tertinggi dadah di kalangan remaja

Kelantan catat rekod tertinggi dadah di kalangan remaja

Kelantan menjadi negeri tertinggi penglibatan dadah dalam kalangan kanak-kanak dan remaja apabila sebanyak 1,417 individu terjebak bagi tempoh tiga tahun sejak 2018 hingga Jun lalu.

Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) mendedahkan negeri di pantai timur Semenanjung itu mencatatkan kes paling ramai dalam kalangan pelajar sekolah rendah hingga menengah berusia 12 hingga 20 tahun terbabit dengan penyalahgunaan dadah.

Ketua Pengarah AADK, Datuk Seri Zulkifli Abdullah dilapor Mingguan Malaysia hari ini berkata, statistik bagi tempoh sama merekodkan Johor kedua tertinggi remaja terlibat dadah dengan 912 kes diikuti Pahang (872), Selangor (85) dan Sarawak 805 kes.

Menurutnya, remaja dan pelajar sekolah sentiasa berisiko terdedah dengan penyalahgunaan dadah akibat kewujudan pelbagai jenis dadah sintetik yang semakin berleluasa.

Dedahnya, kumpulan dadah yang paling menjadi pilihan pelajar ialah Amphetamine-Type Stimulants (ATS) seperti syabu, pil kuda dan ekstasi apabila sebanyak 8,052 ketagihan direkodkan.

LANJUT MENYUSUL

(Visited 17 times, 1 visits today)

COMMENTS