Kumpulan Peguam Beri Amaran Kepada Kerajaan Kedah, Bakal Cabar Undang-Undang
Kumpulan Peguam Beri Amaran Kepada Kerajaan Kedah, Bakal Cabar Undang-Undang

Kumpulan Peguam Beri Amaran Kepada Kerajaan Kedah, Bakal Cabar Undang-Undang

Peguam bagi Hak Alam Sekitar (LER) berkata akan wujud cabaran undang-undang terhadap kerajaan negeri Kedah berikutan banjir di Baling, yang telah mencatatkan tiga kematian setakat ini.

Kumpulan itu percaya banjir di Baling tiga hari lalu berpunca daripada pemusnahan besar-besaran hutan yang didakwa telah digantikan dengan aktiviti penanaman durian.

Jurucakap LER Rajesh Nagarajan dan Sachpreetraj Singh Sohanpal berkata kemusnahan hutan hujan telah menyebabkan paras tampungan air dan hakisan tanah berkurangan secara drastik, yang seterusnya menyebabkan banjir di Baling.

“Kerajaan negeri Kedah bersalah kerana membenarkan pembangunan tidak bertanggungjawab sedemikian oleh syarikat-syarikat yang tamak dan kemaruk wang.

“Kerajaan tempatan jelas tidak ragu-ragu membenarkan penebangan hutan kita yang tidak ternilai dan tidak boleh diganti untuk membuka jalan untuk perkara yang sama sambil tidak mengendahkan memorandum dan bantahan oleh penduduk tempatan dan Ahli Parlimen.

“Kami memaklumkan kerajaan negeri Kedah akan menghadapi cabaran undang-undang dan kerajaan negeri perlu memulihkan hutan Gunung Inas secara segera,” kata mereka dalam satu kenyataan hari ini.

Banjir kilat melanda beberapa kampung di Baling, Kedah pada 4 Julai lalu, mengorbankan tiga orang dan lebih 600 orang kehilangan tempat tinggal.

Seorang aktivis alam sekitar mendakwa penebangan hutan di kawasan tadahan air berkemungkinan membawa kepada banjir lumpur itu.

Terdapat juga spekulasi bahawa penebangan hutan beberapa tahun lalu untuk ladang durian di Hutan Simpan Gunung Inas bersebelahan menyebabkan banjir kilat.

Bagaimanapun, Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor berkata tiada bukti saintifik mengaitkan ladang itu dengan banjir dan langkah telah diambil sebelum ini untuk menangani isu itu.

Sementara itu, LER berkata Jabatan Perhutanan juga harus bertanggungjawab atas “tiada tindakan dan keengganannya” untuk menangani isu yang berpunca daripada pembangunan tidak bertanggungjawab itu.

“Jabatan itu tidak melakukan tugas mereka ketika syarikat mengeksploitasi kawasan hutan secara sewenang-wenangnya, malah masyarakat tempatan mengalami akibat buruk yang timbul daripada aktiviti sedemikian, sama ada bekalan air tercemar atau banjir kilat.

“LER menggesa pihak berkuasa untuk mengambil langkah segera dan menyeru orang ramai menyokong dan mendesak perubahan untuk memerangi penebangan hutan yang berleluasa serta memulihkan keseimbangan alam semula jadi yang kita rosakkan,” kata mereka.

(Visited 306 times, 3 visits today)

COMMENTS