Lebih 9,000 orang masih belum jalani saringan di Amanjaya
Lebih 9,000 orang masih belum jalani saringan di Amanjaya

Lebih 9,000 orang masih belum jalani saringan di Amanjaya

STATUS TERKINI SARINGAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETATKAN (PKPD) SECARA PENTADBIRAN DI AMANJAYA, KEDAH

Sehingga 2 September 2020, seramai 12,870 orang telah disaring di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara pentadbiran dari tiga (3) zon yang terbabit iaitu Zon Kenanga, Zon Mawar dan Zon Melur di Amanjaya, Kedah. Daripada jumlah ini:

  • Satu (1) kes dikesan positif COVID-19;
  • 12,687 individu adalah negatif; dan
  • 182 individu masih menunggu keputusan.

 

Syabas diucapkan kepada penduduk setempat yang memberi kerjasama yang baik kepada pasukan dari pelbagai agensi di lapangan. Namun begitu, dianggarkan seramai 9,490 orang masih belum menjalani saringan. Meskipun jumlah anggaran ini masih dalam semakan, namun pihak KKM tetap mengambil kesempatan ini untuk menyeru dan merayu mereka yang belum menjalani saringan untuk segera tampil ke hadapan ke pusat-pusat saringan yang disediakan.

 

STATUS TERKINI KES COVID-19 DI MALAYSIA

Sehingga 2 September 2020 pukul 12:00 tengah hari, terdapat enam (6) kes baharu yang telah dilaporkan. Ini menjadikan jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 9,360 kes. Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 153 kes. Mereka telah diasingkan dan diberi rawatan.

Ingin dimaklumkan daripada enam (6) kes baharu yang dilaporkan, empat (4) kes adalah kes import yang telah mendapat jangkitan di luar negara yang melibatkan semua bukan warganegara. Empat (4) kes import tersebut adalah dari negara:

  • Indonesia (3 kes di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur); dan
  • Syria (1 kes di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur).

Kedua-dua kes penularan di dalam negara, adalah di kalangan warganegara Malaysia. Perincian kes-kes tersebut adalah seperti berikut:

  • Selangor: satu (1) kes daripada Kluster MV Glen. Kluster ini akan diperincikan di bawah; dan
  • Pahang: satu (1) kes saringan di tempat kerja. Beliau tidak bergejala dan telah dimasukkan ke Hospital Tengku Ampuan Afzan.

Sehingga kini, terdapat empat (4) kes positif COVID-19 yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), di mana tiga (3) kes memerlukan bantuan pernafasan.

Adalah dimaklumkan bahawa tiada pertambahan kes kematian berkaitan COVID-19 dilaporkan pada hari ini. Justeru, jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia adalah kekal sebanyak 128 kes (1.37 peratus daripada jumlah keseluruhan kes).

STATUS TERKINI KLUSTER MV GLEN

KKM ingin memaklumkan bahawa terdapat satu (1) kes baharu dilaporkan dalam kluster ini. Kes baharu ini merupakan isteri kepada kes positif kluster yang telah dilaporkan pada 30 Ogos 2020 (iaitu kes ke-9332). Beliau telah dikenalpasti susulan aktiviti pengesanan kes secara aktif (Active Case Detection) dan saringan kontak rapat.

Sehingga 2 September 2020, seramai 58 orang telah disaring. Daripada jumlah ini:

  • Tiga (3) kes dikesan positif COVID-19;
  • 16 individu negatif; dan
  • 39 individu masih menunggu keputusan.

Saringan sign-on dan sign-off adalah penting kerana ia merupakan salah satu langkah bagi memantau kawalan sempadan negara untuk mengelakkan jangkitan COVID-19 dari luar negara menular masuk ke dalam negara kita.

KKM bersama Jabatan Laut Malaysia telah mengambil pelbagai langkah bagi memantau dan memperketatkan sempadan negara di Perairan Malaysia. Pelbagai Prosedur Operasi Standard (SOP) dan garis panduan telah dibangunkan bagi golongan pelaut yang memasuki Malaysia melalui Pintu Masuk Antarabangsa (PMA). Ini termasuk proses pertukaran anak kapal bermula dari sign-on ke kapal sehingga sign-off dari kapal dan proses kuarantin wajib di stesen kuarantin yang diwartakan Kerajaan. Proses ini akan terus dipantau dan ditambah baik dari semasa ke semasa bagi memastikan kelancaran pelaksanaannya.

Sumber: KP Kesihatan Malaysia

(Visited 6 times, 1 visits today)

COMMENTS