Malaysia haruslah mempunyai Demokrasi di dalam Berparlimen - Dr Mahathir Mohamad.
Malaysia haruslah mempunyai Demokrasi di dalam Berparlimen – Dr Mahathir Mohamad.

Malaysia haruslah mempunyai Demokrasi di dalam Berparlimen – Dr Mahathir Mohamad.

Malaysia haruslah mempunyai demokrasi berparlimen, tetapi hari ini lain pula yang terjadi. Wujudnya kerajaan yang bukan dipilih oleh rakyat, yang menang jadi pembangkang, yang kalah jadi kerajaan.

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Kerajaan Malaysia harus dipilih oleh rakyat dalam Pilihan Raya Umum. Kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin jelas membelakangkan sistem pemilihan Kerajaan Malaysia.

“Sekarang dilihat Kerajaan Muhyiddin ini tidak juga hormati aturan peraturan Dewan Rakyat.

“Buat kali pertama Speaker (Yang diPertua) Dewan Rakyat disingkir atas sebab ada calon lain. Itu sahaja. Tidak ada apa pun kesalahan. Hanya kerana ada calon lain.

“Mengundi menunjuk hanya dua orang kelebihan untuk singkir Speaker. Dua orang sahaja. Jikalau ramai boleh kita katakan ramai yang tolak Speaker ini.

“Kemudian datang pengganti, Tidak ada pemilihan. Pakai jubah dan berlagak sebagai Speaker. Ahli Dewan tidak diberi hak memilih dan tidak diberi hak untuk bersuara.

“Dalam Dewan Rakyat kehendak kerajaan mesti diterima oleh seluruh ahli. Speaker pun mengurus. Speaker hentikan suara ahli dewan, jemput setiausaha menyatakan tajuk dan usul pun diterima. Pandangan ahli tidak dipedulikan. Adakah ini Speaker Dewan Rakyat ?

Kata Dr Mahathir lagi, “Jika inilah caranya dewan bersidang, pembangkang tidak diperlukan. Apa sahaja usul kerajaan tetap diterima.

Apa perlunya Parlimen ? “Memadailah sudah dengan adanya kerajaan, walaupun Kerajaan Pintu Belakang”, katanya menerusi portal chedet di sini.

(Visited 4 times, 1 visits today)

COMMENTS