PAS pertikai sikap UMNO, dakwa mula khianati persefahaman dalam PN
PAS pertikai sikap UMNO, dakwa mula khianati persefahaman dalam PN

PAS pertikai sikap UMNO, dakwa mula khianati persefahaman dalam PN

Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor sebentar tadi telah memuatnaik sesalin Kenyataan Media PAS Pusat di Facebook beliau. Antara kandungan surat berkenaan adalah berkaitan dengan sokongan PAS terhadap PM dan juga PAS mempertikaikan dan memohon penjelasan dari UMNO berikutan kenyataan yang dibuat oleh Zahid selaku Presiden UMNO semalam.

Semalam negara dikejutkan dengan pengumuman Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyatakan telah mempunyai cukup bilangan kerusi MP untuk membentuk kerajaan Malaysia yang baru. Malah Zahid Hamidi juga menyatakan bahawa terdapat MP dari UMNO yang turut menyokong Anwar Ibrahim, dan beliau selaku presiden UMNO tidak dapat berbuat apa-apa.

SOKONGAN PERDANA MENTERI – PAS MOHON PENJELASAN UMNO

1. PAS terpanggil untuk mendapatkan penjelasan daripada UMNO berhubung dakwaan berlakunya perubahan sokongan Ahli-Ahli Parlimen UMNO terhadap YAB Perdana Menteri.

2. PAS merasakan jika benar keadaan ini, ianya bermakna UMNO telah tidak mematuhi persefahaman dan persetujuan yang termaktub dalam Piagam Muafakat Nasional yang dimeterai pada 14 September 2019.

3. Sukacita diingatkan, Piagam Muafakat Nasional dizahirkan berteraskan matlamat untuk menyatu-padukan umat Islam dalam negara, sekaligus berusaha mengalahkan Pakatan Harapan yang diterajui PKR, DAP dan Amanah.

4. Justeru sekiranya peralihan ini benar, ianya boleh dianggap sebagai suatu gerakan yang bertujuan menjatuhkan Kerajaan Perikatan Nasional yang terbina di atas permuafakatan BN, BERSATU, PAS, GPS dan beberapa parti lain di atas kejatuhan Kerajaan PH.

5. Sehubungan itu PAS berharap untuk mendapat penjelasan yang sejelas-jelasnya daripada UMNO atas dasar rakan muafakat dalam MN, seterusnya mengajak UMNO untuk kembali menghayati hasrat dan iltizam yang telah disepakati secara bersama ini.

“Islam Memperkukuh Perpaduan”

TAKIYUDDIN HASSAN
Setiausaha Agung PAS

Bertarikh: 7 Safar 1442 / 25 September 2020

Kenyataan Media PAS Pusat SOKONGAN PERDANA MENTERI – PAS MOHON PENJELASAN UMNO1. PAS terpanggil untuk mendapatkan…

Posted by Muhammad Sanusi Md Nor on Thursday, September 24, 2020

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

COMMENTS