PERUNTUKAN TAMBAHAN MULA DIAGIHKAN- ZAKARIA OTHMAN
PERUNTUKAN TAMBAHAN MULA DIAGIHKAN- ZAKARIA OTHMAN

PERUNTUKAN TAMBAHAN MULA DIAGIHKAN- ZAKARIA OTHMAN

ALOR SETAR: Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) mula mengagihkan peruntukan tambahan bantuan bernilai RM9.7 juta kepada penduduk yang terjejas akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Zakaria Othman, berkata penghantaran makanan itu akan dibuat secara berperingkat di semua 578 masjid dan memberi manfaat kepada 173,400 keluarga di seluruh Kedah.

“Setiap masjid menerima 300 kampit beras lima kilogram, 600 tin sardin dan 100 botol kicap. Setiap keluarga akan mendapat satu kampit beras, dua tin sardin dan satu botol kicap.

“Kita harap ia mampu memberikan keselesaan kepada mereka yang terputus bekalan makanan apabila ia mula diagih mulai hari ini sehingga Mei,” katanya ketika ditemui di Kompleks Pembangunan Asnaf di sini, hari ini.

Sebelum ini, LZNK sudah memperuntukkan lebih RM7 juta bagi membeli makanan untuk diagih kepada golongan terkesan akibat pelaksanaan PKP.

Zakaria berkata, pihaknya mendapati antara golongan paling terjejas penjaja, peniaga kecil dan pekerja bergaji hari.

Sementara itu, LZNK juga sedang membuat bancian kerosakan rumah akibat ribut yang melanda beberapa daerah di negeri ini semalam, sebelum mengagihkan bantuan kepada mangsa yang terjejas.

(Visited 1 times, 1 visits today)

COMMENTS