Proton X90 ditunda pelancaran tahun ini berikutan masalah bekalan cip
Proton X90 ditunda pelancaran tahun ini berikutan masalah bekalan cip

Proton X90 ditunda pelancaran tahun ini berikutan masalah bekalan cip

Menurut The Edge , Proton dijangka menjadualkan semula pelancaran model baharu kepada 2023 untuk memberi tumpuan kepada memenuhi pesanan yang tertunggak serta menyelesaikan isu rantaian bekalan.

Laporan itu, yang memetik analisis Penyelidikan Hong Leong Investment Bank (HLIB), juga menyatakan bahawa Proton telah memperoleh bekalan mikrocip yang mencukupi untuk memenuhi permintaan semasa.

Antara model baharu yang dijadualkan akan dilancarkan oleh pembuat kereta termasuk Saga yang dikemas kini serta X90 , yang kedua ialah versi Proton bagi SUV Geely Haoyue (atau Okavango seperti yang dikenali di Filipina).

Proton X90 dilihat dipandu uji di jalan raya

Kedua-dua model telah dilihat beberapa kali, tetapi berdasarkan laporan itu, mereka mungkin tidak akan dijual sehingga sekurang-kurangnya tahun depan.

Tahun lepas, pengeluar kereta nasional itu menyampaikan sejumlah 114,708 unit , atau 4.5% lebih daripada 2020.

Jumlah itu adalah yang tertinggi sejak 2014 dan cukup baik untuk menguasai 22.7% bahagian pasaran. Dari segi model, Saga adalah tawaran paling popular jenama itu, diikuti oleh X50, X70, Persona, Iriz dan Exora.

Model Geely yang dikatakan akan menjadi Proton X90

Proton, seperti syarikat kereta lain di negara ini, terjejas oleh wabak yang menyaksikan penutupan di seluruh negara yang dikenakan pada pertengahan 2021.

Hal itu telah menjejaskan pengeluaran ketara dan keupayaan Proton untuk memenuhi permintaan yang makin meningkat.

Pandemik Covid-19 juga menjejaskan keupayaan vendor untuk membekalkan alat ganti kepada pengeluar kereta, ditambah buruk dengan insiden banjir yang melanda negara tahun lepas.

Tambah Proton masalah kekurangan cip masih memberi kesan buruk bukan sahaja kepada industri automotif tempatan, tetapi juga di seluruh dunia.

BACA JUGA:

Proton X50 terima 20,000 tempahan dalam 14 hari!

Pemilik Ativa kecewa baru dua bulan beli, waranti kereta dah terbatal

Semak kelulusan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) di sini sekarang!

(Visited 127 times, 1 visits today)

COMMENTS