Puteri Amalia, pewaris takhta Belanda, tolak hak pendapatan tahunan

Puteri Amalia, pewaris takhta Belanda, tolak hak pendapatan tahunan

Puteri Amalia, pewaris takhta Belanda, telah menulis surat kepada perdana menteri untuk mengetepikan haknya untuk € 1.6 juta (£ 1.4 juta) setahun dalam pendapatan dan perbelanjaan peribadi dan rumah tangga kerana menerimanya akan membuatnya merasa “tidak selesa”.

Amalia, puteri sulung Raja Willem-Alexander, yang pada hari Khamis lulus ujian meninggalkan sekolahnya dengan membezakan – dan menerbangkan ransel sekolahnya dari tiang bendera istana untuk meraikannya – mengatakan dalam surat tulisan tangan kepada Mark Rutte bahawa dia tidak mahu mengambil kenaikan elaunnya sehingga dia mempunyai tugas kerajaan yang sepatutnya.

“Pada 7 Disember 2021 saya akan berusia 18 tahun dan, menurut undang-undang, akan menerima tunjangan,” tulis Amalia dalam surat yang diterbitkan oleh penyiar awam Belanda, NOS. “Saya merasa tidak selesa selagi saya tidak melakukan apa-apa sebagai balasannya, dan sementara pelajar lain mempunyai masa yang lebih sukar, terutamanya dalam tempoh coronavirus ini.”

Amalia mengatakan bahawa dia berhasrat untuk mengambil jurang tahun dan kemudian memulakan pengajian sarjana. Dia mengatakan bahawa dia akan membayar balik pendapatan € 300,000 setahun yang dia berhak selama dia masih pelajar, dan tidak akan menuntut perbelanjaan € 1.3 juta “sehingga aku menanggung kos yang tinggi dalam perananku sebagai Princess of Orange”.

NOS mengatakan keputusannya menandakan kali pertama anggota keluarga kerajaan menolak untuk menuntut elaun gaji dan perbelanjaan bebas cukai mereka. Monarki Belanda telah mengatasi Britain sebagai yang paling mahal di Eropah, menurut kajian tahun 2012.

Princess Amalia’s letter.
Surat Princess Amalia

Pemerintah Belanda tahun lalu menyetujui anggaran kerajaan sebanyak € 47.5 juta untuk tahun 2021, tidak termasuk biaya lawatan negara atau pemeliharaan istana, dengan Raja Willem-Alexander menerima gaji € 998,000 dan € 5.1 juta dalam perbelanjaan rasmi.

Isterinya, Maxima, diperuntukkan € 1.1 juta, bekas Queen Beatrix € 1.7 juta, dan Amalia € 1.6 juta. Di bawah tekanan dari parti pembangkang, Rutte bersetuju untuk mengkaji semula biaya tahunan tetapi memberi amaran akan bahaya “populis” dari perbincangan seperti itu.

Sumber : TheGuardian

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )