Rakyat kecewa MB Kedah dahulukan orang Selangor dari rakyat sendiri
Rakyat kecewa MB Kedah dahulukan orang Selangor dari rakyat sendiri

Rakyat kecewa MB Kedah dahulukan orang Selangor dari rakyat sendiri

“Jika menteri besar (Kedah) dapat membantu rakyat Selangor yang dilanda banjir, rakyat (di Kedah) sendiri juga perlu dibantu,” kata Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kg Baru Pulau Tiga Saheme Hashim.

Saheme, 54, yang mewakili lebih 30 keluarga yang kehilangan tempat tinggal selepas menerima notis daripada Mahkamah Tinggi Alor Star, melahirkan rasa kecewanya kerana kumpulan itu “diabaikan” oleh kerajaan negeri, yang gagal menyelesaikan masalah mereka sejak 2014.

“Semasa banjir di Selangor, Menteri Besar Muhammad Sanusi Md Nor mengumumkan rakyat Selangor akan mendapat bantuan RM200,000.

“Tetapi kami kehilangan rumah dan tidak mendapat apa-apa. Jika menteri besar memberi peruntukan yang sama, sudah pasti kita boleh berpindah dari rumah hari ini juga,” katanya ketika ditemui pemberita hari ini.

Semalam, The Vibes melaporkan Sanusi telah mengarahkan pegawai daerah membantu mencari lokasi sesuai di tanah kerajaan untuk menempatkan keluarga berkenaan.

Bagaimanapun, Sanusi berkata penduduk perlu mencari rumah sewa atau penginapan sementara buat masa ini.

Perkembangan itu berlaku berikutan penduduk Kg Baru Pulau Tiga menerima notis daripada Mahkamah Tinggi Alor Star untuk mengosongkan kediaman mereka bermula hari ini.

Terdahulu, wakil Mahkamah Tinggi Alor Star, polis dan beberapa agensi datang ke kampung itu seawal jam 9 pagi untuk memulakan proses merobohkan rumah penduduk.

Saheme berkata, 30 keluarga yang tidak dapat berpindah itu menghadapi masalah kewangan kerana tidak mampu membayar deposit yang agak tinggi untuk rumah sewa.

Bagaimanapun, beliau bersyukur hasil rundingan hari ini, mahkamah memberi tempoh dua minggu lagi untuk 30 keluarga terbabit mengosongkan kediaman mereka.

“Tidak semua penduduk di sini mempunyai wang lebih-lebih lagi sesi persekolahan akan dibuka semula.

“Banyak wang yang perlu diperuntukkan untuk perbelanjaan harian dan apabila sekolah dibuka semula, jadi agak sukar untuk penduduk mencari rumah untuk disewa kerana perlu membayar deposit,” katanya.

Saheme berkata, beliau berharap kerajaan negeri dapat membantu menyediakan peruntukan kewangan segera bagi membantu penduduk mencari tempat tinggal sementara.

(Visited 115 times, 1 visits today)

COMMENTS