Sungai Petani : 2 gadis curi lebih RM17,000
Sungai Petani : 2 gadis curi lebih RM17,000

Sungai Petani : 2 gadis curi lebih RM17,000

DUA pekerja butik di pusat beli-belah di Sungai Petani ditahan kerana dipercayai pecah amanah membabitkan wang syarikat lebih RM17,000.

Kegiatan mereka berusia 19 dan 22 tahun itu disedari majikan selepas menjalankan audit ke atas akaun syarikat, sebelum melaporkan kepada polis.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, mereka ditahan semalam dan direman empat hari bermula hari ini hingga Jumaat untuk siasatan mengikut Seksyen 408 Kanun Keseksaan.

Katanya, majikan itu mendakwa semakan audit yang dibuat mendapati hasil jualan diperoleh tidak sama dengan laporan yang dikemukakan kepadanya.

“Wanita itu mendakwa suspek perlu memasukkan wang hasil jualan setiap hari ke akaun syarikat dan menghantar rekod hasil jualan kepadanya melalui WhatsApp.

“Bagaimanapun bermula 21 Julai hingga 16 Ogos, suspek tidak berbuat demikian,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Adzli berkata, semakan lanjut dibuatnya dan wanita itu mendapati hasil jualan pada tempoh berkenaan melebihi RM26,000.

Katanya, dia bertanya dua suspek mengenai hasil jualan itu namun kedua-duanya memberi pelbagai alasan dan hanya menyerahkan RM8,734.

“Dua pekerja butik itu kemudian mengaku menggunakan wang jualan yang diambil secara berperingkat daripada hasil harian untuk kegunaan sendiri,” katanya.

Untuk itu, beliau berkata, kedua-dua mereka direman sebelum didakwa di mahkamah.

Berita Penuh : HARIAN METRO

(Visited 20 times, 1 visits today)

COMMENTS