Wartawan "tegur" Muhyiddin
Wartawan “tegur” Muhyiddin

Wartawan “tegur” Muhyiddin

Menurut kawan-kawan dalam media, sejak Abah jadi Perdana Menteri pada bulan Februari tahun ini, dia tak pernah adakan sidang media terbuka.

Maksudnya dia tak pernah terima soalan daripada wartawan. Dah tujuh bulan dia jadi Perdana Menteri tapi tak pernah sekali buat sidang media dengan wartawan.

Mungkin Awang salah, tapi begitulah nampaknya. Abah ‘dipagari’ oleh penasihat media beliau.

Semasa Perintah Kawalan Pergerakan yang awal memang tak ada kesempatan Abah bersemuka dengan wartawan.

Tapi dalam keadaan sekarang, ada macam-macam cara boleh berinteraksi dengan wartawan.

Abah boleh buat sidang media dalam talian. Sekarang teknologi dah canggih jikalau nak mengelakkan daripada bersemuka. Tapi Abah memilih untuk membuat ‘perutusan’. Ini termasuklah bila nak umumkan pakej rangsangan ekonomi.

Awang rasa belum pernah dalam sejarah seorang Perdana Menteri hanya guna acara perutusan macam Abah. Ini cara satu hala. Wartawan tak dapat bertanya soalan. Banyak sangat perkara yang berlaku dalam negara yang perlukan maklum balas daripada Abah.

Abah perlu jawab banyak soalan yang bermain dalam fikiran mereka. Pada masa ini ada khabar bahawa Tuanku Yang di-Pertuan Agong dah beri perkenan untuk Datuk Seri Anwar berjumpa Seri Paduka Baginda. Ada khabar angin Tun mantan Perdana Menteri akan bergabung dengan Ku Li.

Ada berita yang pembangkang dah atur strategi buat undi tak percaya pada Tan Sri Perdana Menteri pada sidang Dewan Rakyat akan datang. Ada yang nak tahu berkesan tidak pakej ekonomi era Covid-19. Macam-macam lagi.

Berita Penuh : SINAR HARIAN

(Visited 9 times, 1 visits today)

COMMENTS